Olej kokosowy i jego zastosowanie

0
966

Można powiedzieć, że to wielofunkcyjny kosmetyk o „cudownych” właściwościach. Olej kokosowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce ze względu na właściwości regenerujące i pielęgnacyjne. W wielu kręgach uchodzi jako superfood. Jakie ma właściwości, do czego możemy go stosować i czy faktycznie jest dobry na wszystko i dla każdego? Przeczytajcie poniżej.

Olej kokosowy – jakie ma właściwości?

Naturalne oleje już od jakiegoś czasu ogromną popularnością. Olej kokosowy był pierwszym produktem z rodziny olejów, o którym usłyszeliśmy. Co chwilę możemy przeczytać o jego nowych zastosowaniach. Używany jest w pielęgnacji włosów, skóry, wykorzystujemy go też w kuchni. Oleju kokosowego można stosować w kuchni podobnie jak każdego innego tłuszczu. Możesz użyć go do koktajlu lub smoothie, z powodzeniem zastępuje masło – ze względu na jego kremową konsystencję, jaką przybiera w temperaturze pokojowej, możesz smarować nim pieczywo lub wykorzystać do przygotowania roślinnego smalcu. Co więcej, ma także zastosowanie w medycynie naturalnej, ale o tym poniżej.

Olej kokosowy – jakie ma zastosowanie?

Jego antybakteryjne właściwości sprawiają, że olej kokosowy wspiera leczenie schorzeń skórnych, jak np. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, egzema, niewielkie rany, łupież, a także spowalnia starzenie się skóry – nawilża ją, odżywia i chroni przed promieniowaniem UV, działa jak filtr SPF o faktorze 30. Olej kokosowy ma właściwości nawilżające, więc można używać go jako balsamu do ciała. Stosujemy go na całe ciało tuż po kąpieli świetnie spisze się jako przy pielęgnacji zrogowaciałego naskórka, czyli łokci i pięt. Osoby, które borykają się z przesuszającą się skórą na pewno będą zadowolone z działania tego kosmetyku! Co więcej zdecydowanie wpływa na odporność organizmu i ją poprawia.

Olej kokosowy jest też naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki temu, że aż w połowie składa się z kwasu laurynowego, który występuje tylko w tłuszczu kokosowym i… mleku z piersi matki! Ma on silnie właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Warto jednak pamiętać, że olej kokosowy ten nie wyleczy choroby, jednak będzie wspomagał leczenie farmakologiczne.

Warto też pamiętać, że wielbiciele naturalnych nowinek wykorzystują olej kokosowy w praktykach ssania oleju. Kuracja ta pochodzi ze starożytnej medycyny ajuwerdyskiej polegającej na pozbywaniu się toksyn z organizmu płucząc jamę ustną olejami. Szczególnie poleca się tu olej kokosowy, który działa antybakteryjnie, przeciwdziała próchnicy i podobno wybiela zęby. Metoda ta ma mnóstwo plusów. Olej kokosowy doskonale usuwa tusz do rzęs, a jednocześnie nie podrażnia oczu. Podczas demakijażu nawilża i odżywia delikatną skórę wokół oczu, a w dodatku ich nie podrażnia.

Olej ten posiada mnóstwo właściwości, szczególnie ważnych dla osób, które dbają o sylwetkę. Jest lekko trawiony i przyswajany przez organizm, mobilizuje przemianę materii, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn pokarmowych, minimalizuje apetyt ze względu na swoja obfita, gęstą konsystencję. Lista jego zastosowań jest naprawdę długa!

Olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy na włosy jest wykorzystywany przede wszystkim do zabiegu olejowania. Olej kokosowy aplikowany na włosy działa odżywczo i regeneracyjnie, przeciwdziała łamliwości. Przed zakupem warto jednak pamiętać, że przy pielęgnacji włosów najlepiej stosować nierafinowany olej kokosowy, który pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych samego kokosa. Wystarczy niewielka ilość oleju rozgrzać w dłoniach i rozprowadzić na włosach i owinąć w ręcznik. Najlepiej, pozostawić go na całą noc, jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, wystarczy godzina. Nie wolno przesadzić z ilością, ponieważ włosy będą tłuste.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Olej kokosowy słynie jako zdrowy tłuszcz roślinny, a wręcz cudowny produkt, jednak zachwyt nad jego wszechstronnością budzi wątpliwości. I słusznie, bo ma on wiele zalet nie jest on pozbawiony negatywnych działań, a doniesienia o jego zbawiennym wpływie na zdrowie często są nieco na wyrost. Warto spożywać go w rozsądnych ilościach i pamiętać, że nadmiar każdego tłuszczu, a szczególnie nasyconego, podnosi poziom złego cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla zdrowia. W diecie powinien być zachowany umiar i zdroworozsądkowe podejście. W kuchni olej kokosowy powinien stać obok dobrej jakości masła, oliwy z oliwek czy oleju lnianego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here