Spirulina, czyli naturalne wsparcie organizmu

0
900

Większość z nas stara się unikać chemii – zarówno tej aptecznej, jak i obecnej w przetworzonej żywności. Naprzeciw wychodzą naturalne produkty, które mają cudowny wpływ na nasz organizm dostarczających niezbędnych witamin i składników odżywczych. Takie są np. wodorosty, glony, algi morskie – pod każdą z tych nazw kryje się dobrodziejstwo wartości odżywczych i minerałów. Zostały one docenione także przez resztę świata, zyskując miano superfoods, czyli superżywności. Algi morskie — inaczej zwane glonami zostały zaliczone do tzw. superfood, czyli takiej, która ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Wysoko uplasowała się szczególnie u tych, którzy cenią sobie zdrową, zbilansowaną dietę oraz pełnowartościowe produkty wzbogacone o wiele cennych składników. Do jednych z najcenniejszych i najczęściej spotykanych alg należy chlorella oraz spirulina.

Spirulina – co to jest?

Spirulina należy do gatunku mikroalg i charakteryzuje się ciekawym, zielononiebieskim kolorem. Występują na całym świecie w środowisku wodnym oraz w miejscach o wysokiej wilgotności.
Algi były wykorzystywane przez ludzi od pokoleń, a historia wykorzystywania przez ludzi właściwości sięga czasów Azteków. Na przestrzeni kolejnych wieków została zapomniana, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70. Spirulina pochodzi z ciepłych jezior alkalicznych w Afryce i Ameryce Środkowej oraz Południowej. Hodowana jest także w Chinach, Korei i Tajwanie. Wodorosty morskie nie są popularnym składnikiem naszej rodzimej diety, a szkoda, bo to cenne źródło wielu składników mineralnych.

Jakie są korzyści z jedzenia alg morskich?

Bardzo często diety prowadza do niedoborów ważnych składników takich jak witaminy i minerały, ciało reaguje głodem, by zakomunikować nam, że brakuje mu witamin. Warto więc dostarczyć organizmowi składników, których się domaga. Spożywanie spiruliny doskonale poprawia skuteczność diety i prowadzi do obniżenia wagi. Algi te pozwalają na długo utrzymać uczucie sytości i zapobiega napadom głodu.
Ta zielononiebieska alga może także wspomagać terapię pacjentów zmagających się z anemią. Może wspomagać organizm w zwalczaniu objawów i osłabiać skutki starzenia się układu immunologicznego u ludzi w podeszłym wieku.

Algi są również doskonałym źródłem witamin. Obecny w algach barwnik beta-karoten chroni przed wystąpieniem kurzej ślepoty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tkanek układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego.

Algi doskonale spisze się również podczas oczyszczania organizmu z toksyn.
Swoje silne właściwości zawdzięcza wysokiemu stężeniu chlorofilu, który jest jednym z najpotężniejszych środków odtruwających występujących w naturze. Jej skuteczność w usuwaniu toksyn z krwi, polega na wiązaniu metali ciężkich, pomagając je wydalić z organizmu.

Algi morskie, a konkretnie spirulina są wykorzystywane ze względu na znaczną poprawę kondycji skóry. Wpływa też na szybką regenerację naskórka, intensywne nawilżenie oraz opóźnienie starzenia się skóry. Często wykorzystuje się ją przy produkcji kremów, balsamów i innego rodzaju produktów.
Wodorosty dodaje się do produktów przeznaczonych do regeneracji popękanych naczynek krwionośnych. Poprawia krążenie oraz wzmacnia naczynka, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pękania.
Bardzo często jest dodawana do kosmetyków na trądzik i łojotok. Siarka znajdująca się w glonach ma właściwości odkażające, a w połączeniu z węglowodanami oczyszcza skórę, przywracając jej prawidłowe PH, co również przyczynia się do ustabilizowania pracy gruczołów łojowych.

Ponadto spirulina może przyjść nam z odsieczą, gdy borykamy się z niedoczynnością tarczycy spowodowaną niedoborem jodu. Szczególnie zalecana jest wegetarianom, weganom i osobom jedzącym małe ilości mięsa, aby uzupełnić niedobory związków niezbędnych dla organizmu, takich jak witamina B12. To nie wszystko — hamuje też uwalnianie histaminy i pomaga zniwelować uciążliwe objawy alergii bez obciążania żołądka silnymi lekami.

W jaki sposób spożywać algi?

Nic dziwnego, że patrząc na tak wiele właściwości spirulina znalazła zastosowanie jako suplement diety, uzupełniający niedobory witamin, minerałów czy białka oraz spowalniający procesy starzenia się przez działanie antyoksydacyjne. Spirulinę przyjmuje się w postaci proszku (jako dodatek do koktajli, jogurtów oraz soku lub na zimno. Regularnie przyjmując 1 do 5 g efekty dziennie przyniesie korzyści dla zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here