Olej z czarnuszki i jego właściwości

0
293

Czarnuszka to jedna z najpopularniejszych przypraw. Większość z nas zapewne zna chleb z dodatkiem małych czarnych nasion tej rośliny, które mają intensywny zapach, kolor i smak.  Uważa się, że olej z czarnuszki znany i stosowany był już w starożytnym Egipcie, stąd zaczęto o nim mawiać ,,złoto faraonów”. Ze względu na swoją intensywność stosowana jest stosowana jako składnik poprawiający walory smakowe potraw. Dlaczego warto ją stosować, jakie są jej właściwości?

Olej z czarnuszki – jak stosować?

Olej z czarnuszki jest zdecydowanie mocniejszy od nasion – 1 łyżka oleju odpowiada około dwóm i pół łyżeczki ziaren. Czarnuszka to ziarno niezwykle charakterne i nie każdy może od razu polubić jego smak. Dlatego swoją przygodę ze stosowaniem należy rozpocząć od niewielkich ilości i stopniowo zwiększać dawkę. Taki sposób wydaje się być jak najbardziej prawidłowy, ponieważ do intensywnego smaku i zapachu trzeba się przyzwyczaić. Niewskazane jest przyjmowanie go na czczo – dla osób, które mają wrażliwszy węch może nie być zbyt smaczny.

Najlepiej olej z czarnuszki spożywać po posiłku, mieszając z łyżeczką miodu i w ten sposób łagodząc intensywność smaku. Olej z czarnuszki warto przyjmować co najmniej 3 miesiące, aby przynosił dobroczynne efekty. Ma on szerokie zastosowanie prozdrowotne i kosmetyczne, co czyni go produktem uniwersalnym. Czarnuszka wspomaga odporność, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodząco. Olej z czarnuszki może być spożywany lub wcierany w skórę, a szerokie spektrum działania korzystnie wpłynie na cały organizm.

olej z czarnuszki - zastosowanie
Fot.: Pixabay

Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki na twarz jest polecane każdemu, kto zmaga się z jakimikolwiek problemami skórnymi. Ma on mnóstwo cennych właściwości, dzięki którym można znacząco poprawić kondycję cery. Tworzy na skórze niewidzialną warstwę ochronną, która zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych – zanieczyszczeniami czy drobnoustrojami. Jego ogromnym plusem jest fakt, że ma bardzo niski potencjał komedogenności, co oznacza, że nie zapycha porów. Doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry.

Olej z czarnuszkina a alergie

Reakcje alergiczne, z którymi tak wielu z nas się boryka, są uwarunkowane przez wiele czynników środowiskowych, takich jak: ogólny spadek odporności, błędy żywieniowe, nietolerancja pokarmowa, zahamowanie produkcji enzymów, zanieczyszczenie środowiska, stres oraz czynniki genetyczne. Czarnuszka to jeden z najbardziej przebadanych i uznanych naturalnych sposobów na walkę z alergią i łagodzenie jej skutków, szczególnie w przypadku kataru siennego, uczulenia na roztocza czy astmy. Najistotniejszymi składnikami czynnymi są tutaj tymochinon i nigellon.
Tymochinon wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, blokuje również działanie histamin – białek powodujący reakcje alergiczne. Siła jego działania porównywalna jest ze skutecznością cetyryzyny – popularnego leku na alergię. Olej z czarnuszki posiada również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego doskonale sprawdza się w przypadku zmian skórnych wywołanych przez choroby alergiczne. Co więcej gruntownie nawilża skórę, koi podrażnienia i łagodzi objawy. Stosowany jest w przypadku atopowego zapalenia skóry, z którym boryka się wielu alergików. Olej z czarnuszki, posiada bardzo podobne działanie do maści antyhistaminowych, a jego ogromnym plusem jest fakt, że jest w 100% naturalny.

Należy pamiętać, że olej z czarnuszki nie zawsze może zastąpić leczenie farmakologiczne, warto go jednak stosować jako środek wspomagający, a gdy objawy ustąpią – wykorzystywać go w codziennej profilaktyce przeciwalergicznej.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Olejku z czarnuszki choć świetnie wpływa na nasz organizm nie może znajdować się w diecie kobiet w ciąży ze względu na to, że może on powodować skurcze macicy. Nie powinien być też pity przez osoby z niedociśnieniem tętniczym. Ponieważ czarnuszka wykazuje bardzo silne działanie – zwłaszcza w postaci oleju– to jej spożywanie należy skonsultować z lekarzem, ponieważ stosowana bez umiaru może powodować problemy z wątrobą oraz bóle nerek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here