Kurkuma – właściwości i bogate zastosowanie

0
1034

Kurkuma to przyprawa z bogatą historią. Przyda się w kuchni, apteczce, a także w kosmetyce. Pozyskiwana jest z rośliny o nazwie ostryż długi. Roślina pochodzi z rodziny imbirowatych i można ją spotkać na terenie Indii oraz wielu innych krajów o klimacie tropikalnym. Surowcem farmaceutycznym ostryżu długiego, czyli częścią rośliny wykorzystywaną leczniczo, jest kłącze. Kurkuma potrawom nadaje lekko pikantnego korzennego zapachu i bardzo intensywnego, żółto-pomarańczowego koloru. Poza walorami smakowymi doceniana jest za lecznicze właściwości. Sprawdź na co może pomóc stosowanie kurkumy i w jaki sposób najlepiej ją spożywać.

Jakie kurkuma ma właściwości?

Kurkuma w medycynie ajuwerdyjskiej od niemal 4000 lat jest wykorzystywana w leczeniu trudno gojących się ran, przewodu pokarmowego. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, które można porównać z zażywaniem takich leków jak np. hydrokortyzon czy nurofen. Właściwości te zawdzięcza kurkuminie, związkowi organicznemu, który otrzymuje się w kurkumie. Kurkuma działa również przeciwnowotworowo. Zapobiega powstawaniu komórek rakowych. A gdy już powstaną, zapobiega ich rozwojowi. Aktywuje enzymy, które uszkadzają białka nowotworu. Powinniśmy więc ją jeść profilaktycznie, szczególnie poleca się ją także osobom już chorującym na raka.
Kurkumina ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest także antyoksydantem. Jej przeciwutleniające działanie hamuje procesy starzenia.
Kurkumę podnosi odporność organizmu: świetnie sprawdza się przy wszelkich przeziębieniach. Napar z kurkumy z dodatkiem imbiru i cytryny potrafi naprawdę postawić na nogi.

Osoby, które chcą zadbać o smukłą sylwetkę, powinny w codziennej kuchni przygotowywać koktajle, czy też potrawy z dodatkiem kurkumy. Warto mieć na uwadze fakt, że najlepiej przyswaja się z tłuszczami. Kurkuma podkręca metabolizm, przyspiesza trawienie i tym samym zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodając kurkumę do jadłospisu, można skorzystać z jej właściwości odchudzających.
Badania nad prozdrowotnymi właściwościami przyprawy wciąż trwają, a lista się wydłuża.

Naturalny antybiotyk na bazie kurkumy

Podczas męczącego, dłużącego się przeziębienia najczęściej stosujemy kurację antybiotykową. Tym samym nie doceniając mocy naturalnych produktów, takie jak miód i kurkuma. Składniki te, choć mogą wydawać się niezwykle dobroczynne, to poprawiają zdrowie na wiele sposobów. Łącząc kurkumę z miodem, zwiększamy jej działanie przeciwdrobnoustrojowe. Te dwa składniki mogą razem działać przeciwko różnym szczepom bakteryjnym i grzybiczym, o których wiadomo, że powodują infekcje u ludzi.
Kurkuma wraz z miodem mogą poprawić nawilżenie i elastyczność skóry oraz przyczynić się do lepszego zdrowia skóry. Kurkuma i miód są przydatne w leczeniu zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, które występuje jako powikłanie w leczeniu raka. Aby stworzyć naturalny antybiotyk, potrzebna jest ćwiartka łyżki miodu, 1 łyżeczka mielonej, woda, ¼ kurkumy, soku z ćwiartki z cytryny oraz dwa plasterki imbiru. Oczywiście składniki można modyfikować według własnego gustu i smaku. Dzięki składnikom napój ten zrównoważy organizm, zapewniając harmonijną pracę wszystkich narządów.
Aby zwalczyć grypę lub przeziębienie, należy dodawać pół łyżeczki kilka razy dziennie, dosypując odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, który sprawia, że kurkumina może być przyswojona przez organizm. Można też rozpuścić łyżeczkę specyfiku w szklance ciepłej wody i pić na czczo.

kurkuma - zastosowanie
Fot.: Unsplash

Kurkuma na odchudzanie

Decydując się na kurację odchudzającą, warto zastosować sprawdzoną metodę. Picie wody z kurkumą jest jednym z najprostszych sposobów wykorzystania przyprawy w walce o zgrabną sylwetkę
Warto stosować każdego dnia na pusty żołądek to świetny sposób na oczyszczenie organizmu, pobudzenie układu pokarmowego do większej aktywności oraz przyspieszenie metabolizmu. Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste- wystarczy rozpuścić łyżeczkę kurkumy w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przepis ten można wzbogacić łyżeczką cynamonu.
Stosując kurkumę w diecie odchudzającej należy pamiętać, że warto stosować jako środek wspomagający. Trudno oczekiwać, że otrzyma się wymarzony efekt popijając wodę z kurkumą, a jednocześnie racząc się tłustymi, niezdrowymi posiłkami.

Kurkuma – przeciwwskazania

Kurkuma ma doskonałe właściwości zdrowotne, a w dodatku ma charakterystyczny smak i zapach, a nasz organizm dobrze ją tolerują. Kurkuma przyjmowana w dużych dawkach może potencjalnie wchodzić w interakcje z lekami. Zbyt dużych ilości kurkumy powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ może ona wywoływać niebezpieczne skurcze macicy, ale mówimy tutaj o naprawdę sporych dawkach. W przypadku dodawania tej przyprawy do dań nie powinna powodować niekorzystnego wpływu na zdrowie.
Przeciwwskazana jest też u osób z kamicą żółciową przy niedrożności dróg żółciowych oraz przy występowaniu kamieni żółciowych. Bardzo wysokie dawki wynoszące ok 12g kurkumy dziennie mogą powodować dolegliwości żołądkowe oraz biegunki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here