Czym jest superfood i jak wpływa na organizm?

0
178

Istnieje wiele produktów spożywczych o naturalnym składzie, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Wśród nich znajdziemy również popularne superfoods, Popularne produkty z taką etykietą wdrażamy do codziennej diety, dodajemy do owsianek czy koktajli, z nadzieją, że poczujemy zdrowiej i piękniej. Nie od dziś wiadomo, że to, co ląduje na naszym talerzu, wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, cerę, występowanie migren, odporność oraz wagę. Co warto kupić na kolejnych zakupach, żeby jeść bardziej świadomie? Poznaj superżywność i dowiedz się, dlaczego warto ją spożywać?

Superfoods – co to jest?

Lista produktów zaliczanych do superfoods jest bardzo zróżnicowania. Warto więc ustalić co to jest oraz jaki ma wpływ na zdrowie człowieka. Superżywność to produkty naturalnego pochodzenia o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i innych substancji niezbędnych dla funkcjonowania organizmu. Ich regularne spożycie może wywoływać korzystne efekty zdrowotne, a także zapobiegać chorobom, takim jak nowotwory, cukrzyca typu 2 oraz schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy spowalnia natomiast proces starzenia się organizmu.
Głównym celem spożywania superżywności jest uzupełnienie zapotrzebowania organizmu na składniki, które pojawiają się w niewielkich ilościach w codziennej diecie. Mianem superfood określa się produkty z grypy owoców i warzyw, zbóż, ziół, nasion, a także napoje lub soki. To, co łączy te produkty, to stymulacja naszej odporności, a także przeciwutleniacze, antynowotworowe, a także wzmacniające naczynia krwionośne.

Produkty, które są super dla naszego organizmu

Spirulina– to prawdziwy superfood o szerokim spektrum działania. To aga morska o bardzo specyficznym smaku i zapachu, który nie wszystkim może się spodobać. Spożywa się ją jednak ze względu na bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Regularne jej spożywanie usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, a także opóźnia starzenie się organizmu. To nie koniec jej zalet- zmniejsza ciśnienie krwi, obniża też poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Jest szczególnie polecana w profilaktyce chorób krążenia. Spirulina doskonale nadaje się do kuracji oczyszczających organizm, z jej pomocą możemy szybko usunąć metale ciężkie i inne toksyny z naszego organizmu. Szczególnie powinny ją spożywać osoby mieszkające w dużych aglomeracjach zmagających się z dużym zanieczyszczeniem powietrza.

Kolejny produkt może być dużym zaskoczeniem, bo jest to… gorzka czekolada. To nie pomyłka! Choć większość z nas kojarzy ją z wysokokaloryczną przekąską posiada szereg istotnych substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim gorzka czekolada to superfood, korzystne wpływa na nasz układ nerwowy. Zawiera ona między innymi pirazynę, która poprawia pamięć, koncentrację, sprzyja też logicznemu myśleniu. Po spożyciu niewielkich ilości gorzkiej czekolady mamy więcej energii i lepsze samopoczucie. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może nas uchronić przed miażdżycą, udarem mózgu, zawałem serca. Wzmacnia odporność naszego organizmu i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory i oczyszcza nerki!

Komosa ryżowa (quinoa) to zboże, które odkrywamy na nowo. Odżywcza quinoa dostarcza nam dużych ilości antyoksydantów, dzięki czemu chroni przed nowotworami i sprawia, że nasze ciało dłużej wygląda młodo. Pokaźna ilość dobrze przyswajalnego białka sprawia, że po komosę ryżową powinni sięgać sportowcy, a także osoby stosujące dietę wegańską.

właściwości superfood
Fot.: Unsplash

Jakie są polskie odpowiedniki superfoods?

Aby skorzystać z cudownych właściwości superfoods, nie trzeba rozglądać się daleko. Lokalnie w Polsce również istnieje mnoswto superżywności, która świetnie oddziałuje na nasz organizm.

Jarmuż rosnący w polskich ogrodach zaliczany jest do grupy warzyw kapustnych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i antynowotworowych. Zawiera luteinę pozytywnie wpływającą na wzrok oraz chlorofil i pokaźne dawki witaminy K, regulującej proces krzepnięcia krwi, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez oraz cynk.

Siemię lniane doskonale zastępuje nasiona chia, a wytwarzane z niego olej lniany to również superfood, stanowią skarbnicę kwasów omega-3. Zawierają również, zwaną witaminą młodości, witaminę E i obniżające poziom cholesterolu sterole roślinne. Są źródłem składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk czy żelazo, a także związków śluzowych, które powlekają błonę śluzową przewodu pokarmowego, działając na nią ochronnie. Warto jednak pamiętać, że olej lniany stosuje się tylko na zimno, bo tylko wtedy zachowa swoje składniki odżywcze.

Polski czosnek nie bez przyczyny zwany naturalnym antybiotykiem. Jest bogaty we flawonoidy, saponiny, związki siarki, związki śluzowe, witaminy oraz składniki mineralne, np.: wapń, magnez, kobalt, chrom. Dzięki takiemu składowi czosnek skutecznie obniża ryzyko infekcji, hamuje rozwój bakterii, posiada potencjał antynowotworowy, obniża ciśnienie, wpływa korzystnie na trawienie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here