bulion, jogurt naturalny, pierwsze smaki, początki rozszerzania diety, por, przepisy, rozszerzanie diety, ziemniak, zupa

Zupa porowo-ziemniaczana

Dziś bardzo prosta zupa i idealna na zimowe obiady. Nie jest ciężka ani tłusta i mamy szansę znaleźć jeszcze świeże produkty z polskich pól. Wyjściowy przepis znalazłam gdzieś w internetach i niech mi autor tego przepisu wybaczy, ale zielonego pojęcia nie mam skąd go ściągnęłam.

Składniki:

  • bulion warzywny 1,5l
  • por 3 sztuki
  • ziemniaki 3 sztuki
  • pieprz szczypta
  • jogurt naturalny wg. uznania

Wykonanie:

Wlewamy bulion do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora obieramy i siekamy w drobną kostkę. Dodajemy warzywa do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Zupę ubijamy tłuczkiem lub miksujemy. Możemy zabielić jogurtem naturalnym. Ja wolę z jogurtem niż bez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go nie dodać jeśli dziecko ma alergię. 
Przepis jest bardzo prosty, a mi i Krzysiowi naprawdę smakuje. Myślę, że przez przeszkód to może być jedna z pierwszych zupek dla dziecka. 
Życzę smacznego 🙂

16 Comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Półtorak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.