desery, drugie śniadanie, jabłko, jajko, kolacja, mąka, mleko krowie, przepisy, śniadanie

Wspomnienie dzieciństwa – placuszki z jabłkami

Nie, dziś nie będzie żadnej rewolucji, tylko smak, którym pachnie moje dzieciństwo. Wierzę, że nie tylko moje. A kiedy rozpoczynałam przygodę z rozszerzaniem diety, a raczej kiedy zaczęłam wszystkie posiłki przygotowywać sama (znaczy z pomocą męża – DUUUŻĄ pomocą) doszukałam się, że wszystkie smaki dzieciństwa są praktycznie zakazane. Bo albo są smażone, albo za tłuste, albo pełne pustych kalorii. Chleb ze śmietaną i cukrem? Albo chleb smażony w jajku? No jakoś teraz tracą na popularności, ale placuszki z jabłkiem? Chyba wciąż są na fali, a że coraz bliżej jest do naszych polskich truskawek, które zaraz rozpoczną sezon na pyszne i nasze świeże warzywa i owoce to chcę przypomnieć Wam smak dzieciństwa 🙂

Składniki:

  • jabłko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki czyli mieszamy mąkę, mleko, jajko i wodę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż przy naleśnikach, by dobrze oblepiała plasterki jabłka. Jabłko obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki muszą być na tyle cienkie, żeby za bardzo nie wystawać ponad ciasto, bo się nam kiepsko będą smażyć placuszki.
Oczywiście zjadać można same, albo z dodatkami. Ja w dzieciństwie zajadałam się nimi w wersji ze śmietaną i cukrem, ale mój Młody dostał je z cynamonem 😉
A jaki smak dzieciństwa WY już pokazałyście swoim dzieciom?

8 Comments

  1. Można też pominąć jajko (ew. dać samo żółtko), dać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zamienić mleko na wodę/mleko roślinne i będą w sam raz dla alergika. U nas tak się sprawdzają i są pyszne. 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.