cebula, ciasto francuskie, drugie danie, jajko, kurczak, obiad, obiad dla malucha, pieczarki, przepisy, sery, śmietana

Tarta z kurczakiem

W poprzednim miesiącu zapowiadałam zmianę w terminie publikacji przepisów. Tak więc nadszedł 10. i czas na przepis. Zmiana wynika z nowego cyklu stałych wpisów. Będę pisać o aplikacjach dla mam. A teraz czas na tartę. Krzyś jadł po raz pierwszy i bardzo mu smakowało.

Składniki:

  • ciasto francuskie mrożone
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 200 g żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

Wykonanie

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Poddusić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Woda z pieczarek powinna odparować. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i w zależności od preferencji można podsmażyć, albo zrobić na parze. Połączyć kurczaka, pieczarki i cebulę i doprawić ziołami i pieprzem. 
Schłodzone ciasto ułożyć w formie i ponakłuwać. Samo ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut (tak mam zapisane, ale my wkładamy na krócej). Podpieczone ciasto wyjąć, rozłożyć na nim farsz. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną i zalać tą masą tartę. Na wierzch posypać żółtym serem. Piec jeszcze przez około 30 minut tak by jajka się ścięły (tu ponownie nam wychodzi trochę krócej).
Danie proste, choć ze względu na czas pieczenia trochę pracochłonne.
Smacznego

4 Comments

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.