bulion, jajko, mąka, makaron, obiad, obiad dla malucha, przepisy, rosół, sery, zupa

Rosół dla malucha z kluskami serowymi

Nadszedł 10. więc pora na przepis. Dziś jak zwykle coś prostego, co może być inspiracją do Waszych dań, albo ściągnięte wprost z bloga. A co dziś na tapecie? Rosół. Prosta sprawa, ale czasem potrzeba odmiany nawet w tych prostych daniach. Dlatego dziś rosół z kluskami serowymi.


Składniki:

  • 1 żółtko
  • 25 g sera parmezan
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka wody (ale przygotować sobie trzeba więcej)
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka estragonu, liści bazylii lub natki pietruszki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozmieszać żółtko, parmezan i mąkę w miseczce. Doprawić gałką i pieprzem. W oryginalnym przepisie w tym miejscu dodawało się jeszcze sól, ale my jeszcze unikamy soli. Dolać wodę i wymieszać widelcem, tak aby powstała jednolita masa, łatwo odchodząca od ścianek. Jeśli masa jest zbyt lepka trzeba dodać trochę mąki, jeśli zbyt krucha trochę wody. 
W kolejnym kroku bierzemy się za formowanie klusek. W oryginale proponują wałkowanie: bierzesz kulkę, rolujesz w dłoniach, żeby uzyskać wałeczek. Jak wałeczek wystaje poza dłoń to się do przecina i jedną połówkę wałkuje dalej. I tak aż do uzyskania kluseczki o średnicy 3 mm. Ja wykończyłam się psychicznie po kilku takich kluseczkach, dlatego normalnie je rozwałkowałam i pokroiłam na drobne paseczki i Młody też się zajadał 😉
Gotowe kluseczki układamy na desce na ok. 15-45 minut, żeby wyschły. Potem kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm. A następnie wrzucamy na wrzący bulion i gotujemy ok. 5-6 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać zieleninę i gotowe.
Jak dla mnie fajna odmiana i Młody się naprawdę zajadał, ale gotowy makaron robi się szybciej 😉
Przepis nie mój, tylko z książki Zupy z serii z kuchennej półeczki
Zupy. Z kuchennej półeczki - zdjęcie 1
ceneo.pl

A sama książka jest jedną z moich ulubionych. Na jednej stronie jest przepis, a na stronie obok zdjęcie dania. Ja to bardzo lubię. Jej wado-zaletą jest grubość. Bo ma ponad 250 stron, czyli pewnie ze 100 przepisów i to wszystko za poniżej 10 zł, ale jak mam usiąść i wybrać ten jeden przepis na obiad to sprawa się komplikuje. Ale to już co kto lubi.

6 Comments

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.