Rokitnik jakie ma zastosowanie, jakie właściwości?

0
297

Rokitnik w medycynie ludowej nazywany był lekiem na wszelkie dolegliwości. Pełnił także rolę środka uspokajającego i wspomagającego gojenie się ran. Rokitnik można nazwać zwyczajną rośliną, jednak jego właściwości są nadzwyczajne ze względu na zawartość wielu pożytecznych i prozdrowotnych składników. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, co może wnieść rokitnik do Twojej apteczki, kosmetyczki i kuchni.

Rokitnik – co to?

Rokitnik to roślina, a uściślając rodzący owoce krzew, który wykazuje wiele cennych właściwości. Porasta nadbałtyckie wydmy i klify lub przydomowe ogrody. Ma charakterystyczne, pomarańczowe kuleczki o bardzo kwaśnym smaku. Warto wiedzieć, że skład chemiczny rokitnika zależy od jego odmiany, miejsca dojrzewania, wielkości owoców i sposobu przetwarzania.

Owoce rokitnika, pestki, korę i liście możemy wykorzystywać zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych. Z owoców przyrządzić możemy dżemy, konfitury i soki. To, co wyróżnia krzew spośród innych gatunków, to wysoka zawartość witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Odgrywa ona szczególną rolę w jesienno-zimowym sezonie. Ponadto rokitnik pomaga zwalczyć przeziębienie, ból gardła, suchy kaszel, hemoroidy, reumatyzm i nadciśnienie tętnicze. Sprawdzi się także w przypadku oparzeń, ran, blizn i podwyższonego poziomu cholesterolu.

Jakie są właściwości rokitnika?

Rokitnik wyróżnia przede wszystkim duża zawartość witaminy C. To jednak nie wszystko! Inne witaminy, które znajdziemy w rokitniku to B, A, E, K, P czy witaminy z grupy B. Spożywanie owoców rokitnika nie tylko wzmocni odporność, ale także doda energii, wspomoże funkcjonowanie całego organizmu, a nawet poprawi wygląd skóry.

Kolejna cenna substancja, którą znajdziemy w rokitniku to kwas tłuszczowy, co czyni go silnym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Obniża poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia krwi oraz zwalcza stany zapalne.

Jest on silnym przeciwutleniaczem czy związkiem niwelującym szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się ciała. Duże znaczenie lecznicze wykazuje również olej rokitnikowy, który ma właściwości podobne do witaminy F, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Wywiera on korzystny wpływ na skórę, odżywiając ją i zapewniając elastyczność i odporności.

rokitnik jak stosować
Fot.: Pixabay

Co można przygotować z rokitnika?

Rokitnik coraz częściej stosowany jest w kuchni, a jego bardzo specyficzny smak ma mnóstwo zwolenników. W kuchni wykorzystuje się głównie owoce rokitnika, które służą one m. in. do zwiększania zawartości witaminy C w produktach typu soki czy napoje. Mimo gotowania zawarta w owocach witamina C nie ulega rozkładowi. Dlatego też rokitnikowe przetwory są doskonałym naturalnym źródłem tej witaminy, nie tylko w zimie. Z rokitnika zrobimy wspaniałe konfitury i galaretki – owoce zawierają bardzo dużo pektyny o właściwościach żelujących, dzięki temu masa rokitnikowa szybko gęstnieje.

Roślina ta znalazła również szereg zastosowań w przemyśle kosmetycznym. Używana jest jako składni preparatów nawilżających oraz kremów. Wyciągi z rokitnika stosowane są w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne, ponieważ łagodzi stany zapalne. Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej. Działa, przeciwzapalnie i antyoksydacyjne, dzięki czemu pozwala skutecznie walczyć z nadmiarem wolnych rodników.

Olej z rokitnika – zastosowanie

Olej z rokitnika dzięki swoim leczniczym właściwościom idealnie sprawdza się do leczenia zarówno wrzodów żołądka, jak i zgagi. Już trzy krople dziennie wystarczą, aby przyspieszyć gojenie wrzodów oraz złagodzić towarzyszące temu dolegliwości. Rokitnik ma potwierdzone badaniami działanie regeneracyjne. Olej stosuje się w leczeniu alergii skóry, egzem, blizn i rozstępów. Flawonoidy zawarte w oleju rokitnikowym spowalniają procesy starzenia skóry, dlatego olej z rokitnika często stosowany jest w kosmetologii.  Olej z rokitnika stosowany jest także w kuracjach na włosy, przede wszystkim zapobiega wysuszeniu się skóry. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe i zwalcza istniejący już łupież. Zapobiega wypadaniu włosów i nadaje im połysk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here