dynia, jajko, kolacja, mąka, masło, obiad, obiad dla malucha, przepisy, rozszerzanie diety

Placuszki z dyni

Jak wiecie z poprzedniego wpisu teraz przechodzę na publikowanie trochę rzadziej, przez co posty z przepisem nie będą już pojawiać się 10. każdego miesiąca, a raczej jak wyjdzie 😉 No i teraz wychodzi mi tak, że w przyszłym poście na pewno podzielę się wrażeniami z naszej wizyty w poradni szczepiennej, więc dziś przepis. Będzie pysznie i słodko 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • śmietana, cukier, cynamon, jogurt naturalny czy z czym chcecie zjadać te puszkości

Wykonanie:

Dynię zetrzeć na tarce. Można na grubej, choć im drobniejsze oczka tym smaczniejsze jak dla mnie. Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć z masłem i cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie składniki połączyć z dynią, na końcu dodać mąkę, sól i delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć z obu stron na rumiano. 
Mniam… My uwielbiamy i tak szczerze mówiąc to jak dla mnie biją na głowę racuchy z ziemniaków. Chociaż tamte też uwielbiam. Zdjęcie musiałam zrobić bardzo szybko, bo Krzyś już wołał o dokładkę… Sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂

15 Comments

  1. Och wspomniały mi się placuszki z cukinii jak robiła moja babcia, coś pysznego. Niestety dyni nie lubię, nawet jej zapachu nie mogę, górują u nas natomiast placuszki ziemniaczane.
    Pozdrawiam
    matkapolka89.blogspot.com

    Reply
  2. Wygladają bardzo smakowicie, ale u nas jeszcze dyni w sklepach nie widziałam. Będę musiała wypróbować – Stefano dopiero niedawno (w wakacje w Polsce) zasmakował w plackach ziemiaczanych, więc jest szansa, że polubi i te.

    Reply
  3. Również dbam o zdrową kuchnię oraz o zdrową wodę do picia i przygotowywania posiłków…kupiłam nam filtr molekularny z naturalną mineralizacją podobno najlepszy jest właśnie taki.Słowem staram się o zdrową kuchnię i zdrowy styl życia dla nas wszystkich.

    Reply
  4. Kompletnie, ale to kompletnie nie znam się na dyniach i nawet nie wiem czy chociaż raz jadłam coś z niej przygotowanego ;). Czy ta dynia ma być jakiejś szczególnej odmiany? (Widziałam, iż w Auchan można kupić malutkie dynie o nazwie hokkaido czy coś podobnego – nada się?). Czy dynia ma być surowa czy gotowana?

    Reply

Pozostaw odpowiedź Ewiczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.