dynia, jajko, kolacja, mąka, masło, obiad, obiad dla malucha, przepisy, rozszerzanie diety

Placuszki z dyni

Jak wiecie z poprzedniego wpisu teraz przechodzę na publikowanie trochę rzadziej, przez co posty z przepisem nie będą już pojawiać się 10. każdego miesiąca, a raczej jak wyjdzie 😉 No i teraz wychodzi mi tak, że w przyszłym poście na pewno podzielę się wrażeniami z naszej wizyty w poradni szczepiennej, więc dziś przepis. Będzie pysznie i słodko 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • śmietana, cukier, cynamon, jogurt naturalny czy z czym chcecie zjadać te puszkości

Wykonanie:

Dynię zetrzeć na tarce. Można na grubej, choć im drobniejsze oczka tym smaczniejsze jak dla mnie. Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć z masłem i cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie składniki połączyć z dynią, na końcu dodać mąkę, sól i delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć z obu stron na rumiano. 
Mniam… My uwielbiamy i tak szczerze mówiąc to jak dla mnie biją na głowę racuchy z ziemniaków. Chociaż tamte też uwielbiam. Zdjęcie musiałam zrobić bardzo szybko, bo Krzyś już wołał o dokładkę… Sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂

15 Comments

  1. Och wspomniały mi się placuszki z cukinii jak robiła moja babcia, coś pysznego. Niestety dyni nie lubię, nawet jej zapachu nie mogę, górują u nas natomiast placuszki ziemniaczane.
    Pozdrawiam
    matkapolka89.blogspot.com

    Reply
  2. Wygladają bardzo smakowicie, ale u nas jeszcze dyni w sklepach nie widziałam. Będę musiała wypróbować – Stefano dopiero niedawno (w wakacje w Polsce) zasmakował w plackach ziemiaczanych, więc jest szansa, że polubi i te.

    Reply
  3. Również dbam o zdrową kuchnię oraz o zdrową wodę do picia i przygotowywania posiłków…kupiłam nam filtr molekularny z naturalną mineralizacją podobno najlepszy jest właśnie taki.Słowem staram się o zdrową kuchnię i zdrowy styl życia dla nas wszystkich.

    Reply
  4. Kompletnie, ale to kompletnie nie znam się na dyniach i nawet nie wiem czy chociaż raz jadłam coś z niej przygotowanego ;). Czy ta dynia ma być jakiejś szczególnej odmiany? (Widziałam, iż w Auchan można kupić malutkie dynie o nazwie hokkaido czy coś podobnego – nada się?). Czy dynia ma być surowa czy gotowana?

    Reply

Pozostaw odpowiedź Justyna Sabalska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.