Peeling enzymatyczny – jak działa i jak go stosować?

0
114

Peeling enzymatyczny to kontrolowany i proces usuwania zrogowaciałych komórek naskórka. Co więcej to jeden z najbardziej delikatnych rodzajów peelingu przeznaczony dla bardziej wymagającej skóry. Peeling enzymatyczny, w przeciwieństwie do peelingu grubo ziarnistego łagodnie oczyszcza skórę twarzy i dekoltu z martwego naskórka. W ten sposób jest ona odżywiona i głęboko nawilżona bez potrzeby tarcia mechanicznego powierzchni ziarnistymi granulkami. Domowy peeling enzymatyczny może być równie skuteczny, jak ten wykonywany w zakładzie kosmetycznym, jednak trzeba na początek się do tego przygotować. Opiera się na działaniu enzymów, które po nałożeniu na skórę rozpuszczają martwy naskórek. Ze względu na konsystencję, tak naprawdę bliżej mu do maseczek.

Peeling enzymatyczny – jak działa?

Peelingi enzymatyczne występują najczęściej w formie gęstej pasty lub papki. Swoją skuteczność zawdzięczają aktywnym enzymom roślinnym, zmiękczającym i neutralizującym zrogowaciały i obumarły naskórek. Szczególną popularnością wśród metod pielęgnacji skóry cieszy się mocny peeling enzymatyczny z dodatkiem kwasów owocowych.  Po rozsmarowaniu głęboko wnika w warstwy skóry, rozjaśnia przebarwienia, łagodzi stany zapalne oraz przywraca skórze blask, świeżość, nawilżenie i sprężystość. W odróżnieniu od najbardziej popularnego peelingu mechanicznego, który skupia się tylko na powierzchni skóry, peeling enzymatyczny łagodnie przenika przez wszystkie warstwy tym samym rozpuszczając zrogowaciały naskórek.

Peeling enzymatyczny – dla kogo?

Peeling enzymatyczny polecany jest głównie posiadaczkom wrażliwych i delikatnych cer z tendencją do rumienia, alergicznym i naczyniowym. Wszelkie zaostrzone zmiany trądzikowe, ropne stany zapalne, jak również cera dojrzała i sucha wymagają delikatnego traktowania. Dlatego naprzeciw wychodzi peeling enzymatyczny, który skórę potraktuje bardzo delikatnie. Będzie idealny dla skóry dojrzałej i suchej oraz z przebarwieniami i zatkanymi porami.

Z czego zrobić naturalny peeling enzymatyczny?

Wiele owoców i warzyw posiada naturalne enzymy, które trawią martwe komórki skóry. Szczególnie do przygotowania domowego peelingu enzymatycznego poleca się owoce, takie jak jabłko, cytrusy, kiwi, które są dość kwaśne i przynoszą znaczace efekty. Jednak mogą dość mocno szczypać, dlatego dla posiadaczek naprawdę delikatnej skóry poleca się owoce takie jak banan, brzoskwinia i papaja. Warto wykorzystać peeling z ananasa, który radzi sobie doskonale z zaskórniakami. Następnie po wybraniu owocu rozcieramy go, aż konsystencja będzie gładka. Nakładamy cienką, równą warstwę na skórę i pozostawiamy na 15 minut, a następnie spłukujemy letnią wodą.

Ciekawym rozwiązaniem wydaje się też domowy peeling enzymatyczny z połówki cytryny i z odrobiną miodu, który nieco złagodzić moc soku z cytryny. Zabieg ten najlepiej wykonać wieczorem, ponieważ światło dzienne zwiększa wrażliwość skóry.

Kolejna propozycja to peeling enzymatyczny z jabłka. Wystarczy zmiksować go na konsystencję papki i nałożyć na twarz na około 15 minut.

Jako baza do domowego peelingu enzymatycznego bardzo dobrze sprawdzą się oleje. Częstym dodatkiem jest olej rzepakowy, lniany lub z czarnuszki. Zawierają one popularnej również w kosmetyce witaminy E oraz prowitaminę A i świetnie odżywiają skórę. Jeśli masz problemy z wypryskami i zaskórnikami, świetnie spisze się olej słonecznikowy. Ma on również właściwości antyoksydacyjne i nawilżające, stanowiąc skuteczne oręże w walce z objawami starzenia się. Z kolei, jeśli dodatkowo chcesz ulepszyć swój peeling i dodać mu przyjemnego zapachu, możesz dodać kilka kropel olejku eterycznego.

peeling enzymatyczny z czego?
Fot.: Unsplash

Jak stosować peeling enzymatyczny?

Zaczynamy od przygotowania twarzy, do dla dalszej pielęgnacji, czyli wykonujemy demakijaż twarzy i oczyszczamy twarz i dekolt tonikiem. Zaleca się wykonanie peelingu po gorącej  kąpieli lub prysznicu, ponieważ para wodna rozpulchnia skórę i otwiera pory, co potęguje działanie peelingu enzymatycznego.

Następnie nakładamy na twarz cienką warstwę gotowego peelingu. Pokrywamy nim całą powierzchnię lub wybrane partie, na przykład czoło, brodę i nos z pominięciem okolic oczu. i Następnie trzymamy peeling na skórze przez około 20 minut, po czym zmywamy letnią wodą.

Ważne jest, aby każdy peeling enzymatyczny sprawdzić  najpierw w małych ilościach obserwując reakcję skóry i zmyć go po kilku minutach oraz odstawić po zaobserwowaniu reakcji alergicznej.

W przypadku uczucia szczypania, pieczenia lub podrażnienia należy natychmiast umyć skórę. Uczulenie na składniki produktów pochodzenia naturalnego są kwestią indywidualną, dlatego przed skorzystaniem z gotowego peelingu warto przeprowadzić próbę uczuleniową.

Osoby, które mają wyjątkowo wrażliwą skórę, nie powinny trzymać peelingu enzymatycznego na skórze dłużej niż kilka minut. W tym przypadku lepiej zrezygnować z peelingu w formie maseczki i zamiast tego masować skórę peelingiem enzymatycznym przez około 2-3 minut, po czym dokładnie go zmyć ciepłą wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here