Oleje naturalne i ich zastosowanie

0
374

Oleje są prawdziwym darem natury. W ostatnich latach zaczęliśmy jeszcze bardziej doceniać oleje naturalne. Stały się głównym elementem kosmetyki naturalnej – tworzy się z nich maści, kremy czy oleje do masażu. Ich działanie jest niezwykle urozmaicone – od olejów nawilżających, przez natłuszczające, spowalniające procesy starzenia, po wspomagające leczenia stanów chorobowych skóry. Poznaj je bliżej, posmakuj i doceń ich prozdrowotne właściwości najbardziej polecanych naturalnych olejów naturalnych.

Jaki olej jest najzdrowszy?

Najzdrowsze i najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno. Mają wysoką wartością odżywczą i jakość. Dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, ale też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Oleje mogą się różnić pomiędzy sobą nie tylko konsystencją, ale także kolorem i przeznaczeniem. Warto więc testować różne rodzaje olejów, aby wybrać ten, który będzie nam odpowiadał. Możemy je wykorzystywać jako dodatek do różnorodnych dań, kurację leczniczą czy po prostu kosmetyk, aplikowany na skórę, włosy czy paznokcie celem poprawienia ich stanu, kolorytu i kondycji oraz wzmocnienia i nawilżenia.

Jakich olejów używać?

Mówi się, że olej z czarnuszki – to jeden z najlepszych naturalnych leków. Może być stosowany zewnętrznie (wmasowując w skórę), jak i wewnętrznie. Charakteryzuje się dość mocnym smakiem i aromatem. Czarnuszka jest mocno aromatyczna i jej smaku nie da się nie zauważyć – odpowiedzialne są za to zawarte w jej nasionach liczne olejki eteryczne. Przed jego użyciem warto wiedzieć, że powinny być stosowany wyłącznie na zimno! Nie podgrzewamy go, pod żadnym pozorem na nim nie smażymy, nie używamy do gotowania. Można dodawać go do napojów, takich jak herbata ziołowa, a w razie infekcji skóry, można stosować go bezpośrednio na skórę. To doskonały środek antyalergiczny. Szczególnie przyda się chorującym na alergiczne zmiany skórne, katar alergiczny czy astmę. Kilka kropel wlanych do kąpieli wystarczy by się wyciszyć, zrelaksować czy złagodzić stres.

Olej z wiesiołka to roślina niepozorna, która rośnie na przydrożnych polach. Olej z wiesiołka wykorzystywany jest od wieków w medycynie naturalnej. Zawarte w nim kwasy z grupy omega-6 mają istotny wpływ na stymulowanie układu odpornościowego i tworzą barierę ochronną przed wirusami. Olej z wiesiołka ma zdolność redukowania egzem skórnych i spowalnia proces starzenia. Usuwa też toksyny i zapobiega destrukcyjnemu działaniu wolnych rodników.

Olej lniany wkroczył na kulinarne i zdrowotne salony już jakiś czas temu. Nic w tym dziwnego – to cenny składnik diety, który powinien zagościć w niej na stałe. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia., ale też nawilża i odżywia skórę zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Zmniejsza szorstkość skóry, dłużej utrzymuje nawilżenie skóry. Jest idealny również do olejowania wysokoporowatych, zniszczonych włosów – wygładza je, utrzymując barierę zatrzymującą nawilżenie we włosie.  Zastanawiasz się jak stosować olej lniany? Doskonały jest jako składnik potraw – do sałatek, do kanapek lub jako zimny sos. Wzbogaca smak potraw, jednak warto pamiętać, żeby olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno i dodawać go do potraw już po ugotowaniu.

Właściwości oleju rzepakowego są naprawdę wielowymiarowe. To produkt, który można polecić praktycznie każdemu, ponieważ zawiera on niezbędne witaminy i tłuszcze. Olej rzepakowy pozwala zapobiegać różnego rodzaju schorzeniom, natomiast w razie potrzeby skutecznie wspomaga ich leczenie. Obniża poziom “złego” cholesterolu, a także chroni przed cukrzycą i jej powikłaniami. W swoim składzie zawiera on witaminę K, która jest bardzo pomocna przy profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Zaleca się go także osobom, dla których szczególnie ważna jest kondycja intelektualna. Otóż olej ten, dzięki zawartości kwasu DHA bardzo pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Przyjmowanie go może być pomocne nawet przy zaburzeniach pamięci i chorobie Alzheimera. Co więcej, poprawia on też wzrok, wzmacnia układ immunologiczny i reguluje przemianę materii, dzięki czemu pomaga zachować atrakcyjną sylwetkę.

olej awokado
Fot.: Pixabay

Jak się okazuje awokado nie tylko dobrze smakuje, ale też bardzo dobre działa na naszą skórę. Olej z awokado posiada delikatny, owocowy aromat i orzechowy smak. Należy do kategorii olejów najbliższych budowie ludzkiej skóry. Po bezpośrednim zaaplikowaniu pozostawia ją gładką i aksamitną w dotyku, odżywioną i zrelaksowaną. Olej awokado nadaje się do sporządzania masek kosmetycznych, ze względu na bogatą konsystencję, zapobiega przedwczesnemu wysychaniu ich na skórze. Można go również. Przyjmować doustnie. Zalecane jest, aby pić około 4 łyżki dziennie. Najlepiej jest je pić czyste na czczo. Dla lepszego smaku można go zmieszać też z ciepłą wodą z cytryną lub z sokiem np. malinowym lub z kefirem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here