Olej rycynowy – jakie ma właściwości?

0
245

Kosztuje niewiele, znajdziemy go praktycznie w każdej aptece oraz ma szerokie zastosowanie – nie tylko w kosmetyce, ale też medycynie. To naturalne źródło zdrowia i młodości. Odżywia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie, wydłuża rzęsy i podobno zagęszcza brwi. Od lat jest niezastąpionym kosmetykiem i lekiem m.in. na choroby skóry i oparzenia. Warto dowiedzieć się o nim coś więcej, ponieważ ma on wiele zbawiennych właściwości, które warto poznać. Zacząć czerpać jego wyjątkowe właściwości już teraz!

Olejek rycynowy – co to jest?

Przed skorzystaniem z darów olejku rycynowego warto najpierw dowiedzieć się o nim coś więcej. To jeden z najbardziej owianych sławą produktów do pielęgnacji, których używały nasze babcie. Ma prawie niewyczuwalny zapach i oleistą konsystencję. Jest wytłaczany z nasion rącznika pospolitego rosnącego w Afryce i Indiach. Co ciekawe rycyna, z której wytwarzany jest olejek, jest trująca. Traci jednak swoje zabójcze właściwości pod wpływem temperatury, dlatego uzyskany olej gotuje się w wodzie. Dzięki temu produkt, który trafia na półki sklepowe jest w pełni bezpieczny i nie zagraża naszemu życiu.
Możemy znaleźć go w kosmetykach, maściach, a nawet perfumach. Na tym zastosowanie oleju rycynowego się nie kończy. Stosuje się go również do przedłużenia trwałości pszenicy lub ryżu.

Olejek rycynowy – lecznicze działanie na skórę

Olejek rycynowy, podobnie jak inne olejki, nawilża skórę zatrzymując wilgoć w naskórku. Jeśli zmagasz się z problemami z cerą, jest skuteczną metodą na trądzik. Ma on bardzo silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wystarczy otworzyć pory ciepłym okładem na twarz, a następnie nanieść olejek rycynowy, odczekać parę godzin, a następnie dokładnie go spłukać. Efektywność zabiegu tkwi w regularności. Należy powtarzać co 2–3 dni.
Dzięki właściwościom oczyszczającym oraz regenerującym można również stosować olej rycynowy do popularnej pielęgnacji — OCM, polegającej na oczyszczaniu twarzy za pomocą naturalnych olejków. Olejkiem rycynowym można myć twarz rano i wieczorem, a nawet zmyć makijaż, ponieważ sam w sobie usuwa tłuszcze takie jak np. sebum, ale też silikony znajdujące się w kosmetykach do makijażu. Wskazane jest jednak, aby wymieszać go z innym olejkiem do twarzy, np.lnianym. Olejek rycynowy stosuje się również na zmarszczki, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu. Zawarte w olejku witaminy A i E oraz kwasy tłuszczowe omega-6 wzmacniają włókna kolagenowe i odżywiają cerę. Wystarczy posmarować nim skórę i zostawić na noc.

Olej rycynowy na rzęsy

Olej rycynowy można również wykorzystać jako serum do rzęs. Pobudza on cebulki włosów, co sprawiając, że rzęsy staja się mocniejsze. Olej rycynowy zapobiega ich wypadaniu oraz hamuje ich kruszenie się, przyciemnia je oraz dodaje im blasku. Nadaje elastyczność, ma także właściwości antyseptyczne, chroni okolice oczu przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.

Olej rycynowy na włosy – jak stosować?

Skład i budowa oleju rycynowego zapewnia włosom gruntowną regenerację. Stosując go regularnie szybko zobaczymy efekty – włosy będą wzmocnione, błyszczące i bardziej elastyczne. Głównym składnikiem aktywnym olejku jest jednak kwas rycynolowy, który jest szczególnie ważny w kontekście działania na włosy i skórę głowy. Pobudza on mikrokrążenie krwi w skórze głowy. Co więcej, substancja ta pozwala przywrócić skórze głowy właściwe pH. Dzięki temu normuje wydzielanie sebum. Olej rycynowy działa przeciwzapalnie i koi podrażnienia. Tym samym stwarzając korzystne warunki dla nowo rosnących włosów. Nie należy przesadzać z ilością tego olejku ze względu na jego gęstość, ponieważ jego późniejsze zmycie może okazać się bardzo trudne. Aby tego uniknąć, warto mieszać go z innymi olejami. Jeśli połączymy go z olejem z mięty pieprzowej, olejem kokosowym, migdałowym lub z arganowym nieco łatwiej go  rozprowadzimy, a później zmyjemy.

Lecznicze właściwości olejku rycynowego

Olej rycynowy doskonale nadaje się do leczenia ran. Zawdzięcza to właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Wystarczy miejsce rany posmarować i przykryć bandażem, dzięki czemu unikniemy zabrudzeń. Od wieków znany jest również jako wyśmienity środek przeczyszczający. Wystarczy jedna łyżka stołowa, aby problem zniknął. Oczywiście jest to działanie tylko doraźne. Aby pozbyć się zaparć na zawsze należy bliżej przyjrzeć się swojej diecie oraz stylowi życia. Olej należy stosować z rozwagą, ponieważ przyjmowany długoterminowo może spowodować odwodnienie i skurcze macicy.
To jeszcze nie wszystko, olej rycynowy można też stosować na bóle stawów – wystarczy regularnie wcierać go w newralgiczne miejsca. Olej rycynowy zmniejsza również uczucie ciężkości nóg. Wystarczy nasączyć gazę podgrzanym wcześniej olejem rycynowym i przyłożyć do bolącego miejsca. Następnie warto owinąć obolałe miejsce folią, aby jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here