Olej arganowy – zastosowanie i właściwości

0
301

Olej argonowy ze względu na swój wygląd nazywany jest „płynnym złotem Maroka”. Pielęgnuje, odżywia skórę, cudownie ją regenerując, co czyni go „eliksirem młodości”. Ze względu na swoją sławę uplasował się  jako jeden najdroższych olejków na świecie. Zyskał opinię pogromcy zmarszczek i kosmetyku wielofunkcyjnego. W Maroku, skąd pochodzi, stosowany jest głównie do gotowania, choć znany jest również ze swoich właściwości medycznych. Podnosi odporność organizmu i poprawia krążenie.

Olej arganowy – właściwości i działanie

Olej arganowy uzyskuje się z owoców arganii żelaznej, czyli drzewa arganowego. To rzadko spotykany i typowy wyłącznie dla danego miejsca gatunek. Lasy arganowe wpisano na listę rezerwatów biosfery UNESCO. Owoce arganii to nieduże, mające owalny kształt, z wyglądu przypominające oliwkę, osiągające długość ok. 5 cm i ważące kilka gramów. Dojrzałe owoce arganii żelaznej są żółte – młode okazy mają barwę zieloną. Z nasion wydobywa się jadalny olej arganowy, niezwykłe ceniony przez marokańską medycynę ludową. olej arganowy pozyskiwany przez rdzennych mieszkańców Maroka, ze względu na cenne wartości odżywcze i antyoksydacyjne, znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Z roku na rok zainteresowanie olejkiem arganowym do twarzy, ciała i włosów jest coraz większe. A wszystko dlatego, że jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych spośród nich dominują te z rodziny nienasyconych. Zapobiegają one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju wrzodów Jednak przede wszystkim obniżają poziom „złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość dobrego cholesterolu HDL, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. W oleju arganowym znajdują się ponadto inne bardzo cenne składniki, m.in. kwas palmitoleinowy, behenowy, linolenowy (z kwasów nienasyconych), kwas palmitynowy, stearynowy, arachidowy.

Olej arganowy – zastosowanie

Olej arganowy jest świetnym produktem do codziennej pielęgnacji skóry oraz włosów. Charakteryzuje się zdolnością do odbudowywania płaszcza hydrolipidowego skóry, dzięki czemu szybko się wchłania, nawilża skórę i ujędrnia ją. Dzięki tym właściwościom daje świetne rezultaty jako składnik balsamów i kremów nawilżających do całego ciała. Polecany jest przede wszystkim w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, problematycznej np. trądzikowej lub dojrzałej. Olejek arganowy jest naturalną alternatywą dla kremów przeciwzmarszczkowych. Mogą go z powodzeniem stosować kobiety ze skórą dojrzałą, ale też młodsze, które chcą działać profilaktycznie i ujędrnić skórę.
Popularnym sposobem wykorzystania jest tzw. metoda OCM, czyli oczyszczanie twarzy olejami. Kuracja ta polega na wymieszaniu go z innymi naturalnymi olejami, zachowując odpowiednie proporcje. W ten sposób możliwe jest usunięcie ze skóry wszelkich zanieczyszczeń i jednocześnie zapewnienie jej odpowiedniego poziomu nawilżenia i odżywienia.

Wzmacnia cebulki włosowe, przez co zapobiega ich wypadaniu. Sprawdza się również przy splątanych i rozdwajających się końcówkach. Nawilża skórę głowy, przywraca włosom jędrność, połysk i miękkość. Olej arganowy w składzie zawiera witaminę E, a dzięki jej właściwościom przeciwutleniającym wzmacnia włosy, odbudowuje ich strukturę oraz chroni je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Świetnie spisze się przy zabiegu olejowania włosów -szczególnie odżywi włosy rozjaśniane, łamliwe i szorstkie w dotyku. Wystarczy przed umyciem głowy wetrzeć go we włosy, zaczynając około 3 cm od nasady po końce. Po pół godzinach (lub więcej) umyj głowę odzywką. Zabieg sprawi, że włosy staną się nawilżone, gładsze i bardziej lśniące.
Jeżeli włosy mają tendencję do przetłuszczania albo boimy się obciążenia kosmyków można go zmyć octem jabłkowym.

Jak przystało na produkt wszechstronny, olej arganowy świetnie spisze się również w kuchni. Dzięki walorom smakowym nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw z ryb i mięs, nadając potrawom wyjątkowy smak, które zyskają dzięki niemu orientalnego, orzechowego smaku. Należy jednak pamiętać, aby dodać go bezpośrednio do potraw, aby nie stracił swoich cudownych właściwości. W żadnym wypadku nie można stosować go do smażenia, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie olejku arganowego?

Olej arganowy ma żółty, dosyć intensywny kolor i nie ma określonego zapachu. Ma on postać tzw. płynnego złota, a nazwa ta nie bierze się przypadkiem. Do wyprodukowania litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców, w dodatku wciąż produkowany jest ręcznie przez marokańskie kobiety, stad tez jego wysoka cena. Kupując gotowy produkt, warto też zwrócić uwagę na opis, który powinien zawierać jedną i konkretną informację: 100% oleju arganowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here