8 miesięcy jadłospis, jadłospis tygodniowy, rozszerzanie diety

Miesiąc 8 tydzień 4

A tak wyglądał nasz jadłospis z tego tygodnia. Dziecko po raz pierwszy spróbowało schabu i pokochało 🙂

Poniedziałek:

śniadanie – kleik kukurydziany z kawałkami gruszki
obiad  – delikatne warzywa z ogrodu (marchew, ziemniaki, szpinak, pasternak, por, olej rzepakowy)
podwieczorek – jabłka z bananami z twarożkiem (jabłka, twaróg chudy, sok jabłkowy, banany, sok pomarańczowy, mąka ryżowa) 

Wtorek:

śniadanie – kleik ryżowy z kawałkami gruszki

obiad – risotto z brokułami i królikiem

podwieczorek – utarta gruszka z pokruszonym ciasteczkiem

Środa:

śniadanie – kleik ryżowy z kawałkami śliwki

obiad –  delikatne warzywka ze słodkimi ziemniaczkami (marchew, kukurydza, słodkie ziemniaki, mąka z amarantusa, morele, rzepakowy) z połową jajka
podwieczorek –  sok z jabłka i śliwki

Czwartek:

śniadanie – kaszka manna z kawałkami śliwki
obiad – bukiet warzyw z pełnoziarnistym spaghetti (pomidor, marchew, cukinia, por, cebula, pełnoziarniste spaghetii z pszenicy, mąka z amarantusa, śmietana, olej rzepakowy, zioła -pietruszka, oregano, bazylia)
podwieczorek – maliny i jabłka z kleikiem ryżowym

Piątek:

śniadanie – kleik kukurydziany
obiad – marchewka z ziemniakami i łososiem
podwieczorek – gruszka

Sobota:

śniadanie – kaszka manna z kawałkami gruszki

obiad – risotto z królikiem i brokułem
podwieczorek –  ciasteczka hippa + kawałek banana 

Niedziela:

śniadanie – kleik kukurydziany z jabłkiem

obiad – schab ze śliwką w warzywach (marchew, schab, ziemniaki, pietruszka, śliwki suszone)
podwieczorek –  sok z jabłka i marchewki + ciastko

7 Comments

  1. Jadłospis super bo u nas mimo że synek ma już 13 miesięcy to dalej króluje mleko z kaszką (albo z samą kaszą manną albo Nestle 5 zbóż z lipą). Obiadek oczywiście codziennie jest ale np. podwieczorek taki na gęsto to raz na jakiś czas tylko

    Reply
  2. Kaszkę czasem podaję gotową a czasem podaję mu taką zwykłą mannę. Gotowa no to według opisu na opakowaniu. A zwykłą to na 1 szklankę wody daję 2 łyżki kaszki. Trzeba tylko tak delikatnie wsypywać na wrzątek, żeby się nie skawaliła. I do już gotowej kaszki dorzucam drobno pokrojone owoce. Owoce podaję surowe. Nic z nimi nie robię wcześniej. Poza umyciem i obraniem. No i pokrojeniem w drobną kostkę.

    Reply
  3. Dziękuję Ci bardzo. Upewniłaś mnie co do proporcji, ja też używam gotowych kaszek zbożowych, do tej pory najczęściej manną zagęszczałam zupki, ale teraz będę jej przygotowywać taki posiłek z samej kaszy i owoców 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.