sobota, 20 sierpnia 2016

Kurczak z fasolką szparagową i marchewką

Ponieważ po drodze wkradł się długi weekend i pomyślałam, że bardziej może się przydać na weekend aplikacja turystyczna - Szlaki Tatry. I w ten sposób przepis na danie dla malucha ukazuje się dopiero teraz. Zazwyczaj pokazuję Wam dania, które zrobiłam sugerując się jakimś przepisem. Dziś jest inaczej. Oto moja śmieciucha, czyli mam kurczaka i fasolkę i coś trzeba zrobić :)


Składniki:

  • 1,5 piersi z kurczaka 
  • fasolka szparagowa (tak na oko, bo mi się waga w domu zepsuła)
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, rozmaryn, curry

Wykonanie:

Przy fasolce obcinamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Przygotowane warzywa wrzucamy na gorącą wodę z dodatkiem odrobiny soli (lub bez), cukru i masełka i gotujemy ok. 8 minut. W tym czasie kroimy pierś na mniejsze kawałki i przyprawiamy. Dobrze byłoby pewnie dłuższą chwilę potrzymać mięso w tych przyprawach, ale no cóż... Wrzucamy do nagrzanego rondla, podlewamy wodą i dusimy mięso. Kiedy kawałeczki ładnie się obsmażą ze wszystkich stron, a mięso będzie puszczać wodę dodajemy warzywa i ja znów podlałam trochę wodą. Tak dusiłam 15-020 minut na wolnym ogniu i było pycha :)

Smacznego

4 komentarze:

  1. przepis genialny w sam raz na moje umiejętności! ale fasolki szparagowej to z 5 lat nie jadłam - jakoś kompletnie zapomniałam o tym składniku :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.