wtorek, 10 maja 2016

Wspomnienie dzieciństwa - placuszki z jabłkami

Nie, dziś nie będzie żadnej rewolucji, tylko smak, którym pachnie moje dzieciństwo. Wierzę, że nie tylko moje. A kiedy rozpoczynałam przygodę z rozszerzaniem diety, a raczej kiedy zaczęłam wszystkie posiłki przygotowywać sama (znaczy z pomocą męża - DUUUŻĄ pomocą) doszukałam się, że wszystkie smaki dzieciństwa są praktycznie zakazane. Bo albo są smażone, albo za tłuste, albo pełne pustych kalorii. Chleb ze śmietaną i cukrem? Albo chleb smażony w jajku? No jakoś teraz tracą na popularności, ale placuszki z jabłkiem? Chyba wciąż są na fali, a że coraz bliżej jest do naszych polskich truskawek, które zaraz rozpoczną sezon na pyszne i nasze świeże warzywa i owoce to chcę przypomnieć Wam smak dzieciństwa :)


Składniki:

  • jabłko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki czyli mieszamy mąkę, mleko, jajko i wodę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż przy naleśnikach, by dobrze oblepiała plasterki jabłka. Jabłko obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki muszą być na tyle cienkie, żeby za bardzo nie wystawać ponad ciasto, bo się nam kiepsko będą smażyć placuszki.

Oczywiście zjadać można same, albo z dodatkami. Ja w dzieciństwie zajadałam się nimi w wersji ze śmietaną i cukrem, ale mój Młody dostał je z cynamonem ;)

A jaki smak dzieciństwa WY już pokazałyście swoim dzieciom?

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A czemu czas przeszły? Może czas przypomnieć sobie smak dzieciństwa.

      Usuń
  2. Można też pominąć jajko (ew. dać samo żółtko), dać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zamienić mleko na wodę/mleko roślinne i będą w sam raz dla alergika. U nas tak się sprawdzają i są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz. Dzięki za te wskazówki dla alergików.

      Usuń
  3. mniam, mnia, uwielbiam i moja córka też je kocha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam tylko jedną osobę, która ich nie lubi.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.