sobota, 21 marca 2015

Poradnik żywienia cz.3

To już trzecia część moich przemyśleń odnośnie diety malucha w oparciu o Poradnik żywienia opublikowanego przez Medycynę praktyczną (do pobrania tutaj).


Ryby - podobno alergie na ryby nie są częste. Dziecku podajemy tłuste ryby morskie. Wybieramy łososia, śledzia, szprota (sardynkę),  halibuta. Absolutnie nie podajemy: makreli królewskiej, tuńczyka, miecznika, rekina, płytecznika, barakudy, ryby maślanej, marlina, gardłosza atalntyckiego i okonia morskiego. Rybę podajemy nie częściej niż raz w tygodniu. Nie podajemy ryb wędzonych i marynowanych, smażonych i w panierce. Nie podajemy paluszków rybnych. Brak informacji kiedy wprowadzamy do diety. 6 czy 7 miesiąc? Lekarze mówią, że w 7 miesiącu.

Gluten - wprowadzamy razem z innymi produktami uzupełniającymi.

Mleko krowie - nie podajemy przed ukończeniem 12 miesiąca.

Mleko kozie i owcze - nie wolno go podawać niemowlakowi

Sery - podajemy jako dodatek nie jako główny składnik posiłku. Możemy podawać sery z mleka krowiego, owczego lub koziego. Wybieramy sery podpuszczkowe o łagodnym smaku i obniżonej zawartości soli. Od czasu do czasu można podawać dziecku ser mozarella, ricotta oraz fetę. Możemy podawać sery twarogowe. Najlepiej pełnotłuste. Można podawać serki homogenizowane oraz kanapkowe o smaku naturalnym, bez dodatku soli i cukru. Nie podajemy serów pleśniowych otrzymanych z niepasteryzowanego mleka. Nie podajemy też serków topionych.

Jajko - wprowadzamy w tym samym czasie co pozostałe produkty uzupełniające. Można od razu podawać żółtko i białko. Nie podajemy jaj na surowo.

Tłuszcze - dodajemy już do pierwszych posiłków masło, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) lub miękkie margaryny z małą zawartością tłuszczów trans. 

Miód - do 12 miesiąca nie podajemy go malcowi. 

Źródło: Poradnik żywienia niemowląt
I to wszystko co mnie zainteresowało w tym poradniku. Znajdziecie tam też rozdziały o karmieniu piersią oraz mieszanką. Informacje o witaminach. Bardzo krótką wzmiankę o BLW oraz diecie wegetariańskiej. Dwa duże rozdziały (przeze mnie pominięte) mówią o jakości posiłków i sposobach przygotowywaniach. Dużą część poradnika zajmują gotowe jadłospisy dla maluchów w danym miesiącu.

6 komentarzy:

  1. A ja się spotkałam z opinią, aby mleko krowie podać dopiero po 3 roku życia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A możesz powiedzieć coś więcej? Czy tylko mleko krowie czy i jego przetwory? Ja się ostatnio dowiedziałam, że mleko pasteryzowane to robi więcej szkody niż pożytku. I powinno się pić (mówię o dorosłych) tylko mleko prosto od krowy lub pasteryzowane w niższych temperaturach.

      Usuń
  2. A mi opowiadano, jak to kiedyś mlekiem krowim zastępowało się mleko matki. Rozrobione z wodą, podawano nawet przed ukończeniem 1r.ż., kiedy to matka musiała pracować w polu, a opiekowało się dzieckiem starsze pokolenie. Na szkoleniu ze zdrowego żywienia dzieci, mówiono znowu, że mleko krowie, dopiero po 3 r.ż. ... Spotkałam się z wieloma matkami, które miały z tym dylemat. Ja sama wzbraniałam się podania mleka przed 1r.ż., ale się przemogłam, po troszku, po troszku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiany w wytycznych dotyczących żywienia są zaskakujące. I jak wierzyć czemuś co zmienia się rok w rok?

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niby to samo jest w tym poradniku, ale trzeba przebrnąć przez ponad 100 stron, żeby tych kilka informacji zdobyć.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.